Velký kontrast

Agra je velice zvláštní místo. Stejná jako zbytek Indie, ale velice rozdílná zároveň. K mému překvapení, i když má jen 4 miliony obyvatel s přirovnáním k Mumbai, která má 16 milionů, byla Agra nepříjemně nahuštěná lidmy. Kdyby tam nebyl stál Taj Mahal, tak bych se asi Agře vyhla velkým obloukem. Možná právě protože je tak malá a hustota obyvatel je tak veliká, byla Agra extrémě špinavá k porovnání s ostatními místy, které jsme navštívíli. A lidé jsou velice otravní, jednou ne jim říct nestačí. Oni by vám prodali i vlastní děcka, kdybyste jim řekli že je koupíte za slušnou cenu. A také se mi nelíbí jak zkouší okrast turisty tím, že si dávají na věci extrémní ceny. Vím, že s němi prostě musíte smlouvat, ale člověka to prostě přestane bavit za určitou dobu.

back-picture-of-taj-mahal-at-sunset-across-yamuna-river

Nicméně, i když to byl obrovský cenový rozdíl, tak jsme navštívili klenot Indie, Taj Mahal. Pro místní je cena 40 rupií, pro turisty 1.000 rupií. V přepočtu asi 350 Kč. Není to tak hrozné, ale jde o ten princip… Místní platí zhruba v přepočtu 15 Kč. Tak sami posuďte.

Každopádně pokud cestujete Indií, tak byste měli tento skvost navštívit. Indie je koneckonců velice známá díky Taj Mahalu.
I když jste někteří už četly ten příběh o Taji na mém facebooku, znovu ho zopakuji, protože se mi velice líbí.

Byl to mladý král, pouhých 14 let, když se zamiloval do jedné dívky, když navštívil místní market. O 5 let později se vzali a trvalo to tak dlouho, protože to chtěli udělat na velice významný den se správnou konstalací hvězd. Po svatbě jeho žena od něj obdržela nové jméno Mumtaz Mahal. V pouhých 37 letech zemřela při porodu jejího čtvnástého dítěte. Zdrcený král ji nechal na počest postavit Taj Mahal a také ho pojmenoval po ní. Už tak utratil spoustu peněz a ještě chtěl nechat postavit další Taj pro něj samotného. Ale jeho nejmladšímu synovi se to nelíbilo. Postupně zabil všechny své starší bratry a po té uvěznil svého otce, který měl jedinnou prozbu a to zůstat uvězněn v paláci, aby mohl byt poblíž jeho mrtvé ženy, která byla pohřbena v Taj Mahalu a on se mohl z okna paláce na něj dívat. Po dlouhých osmi letech zemřel i on a byl pohřben vedle jeho ženy v Taj Mahalu. Jeho hrobka je jedinná věc, která není symetrická na této úžasné stavbě, protože to nebylo v plánu.

Pro Indi má tento příběh obrovskou cenu, protože žádný muž v jejich historii nenechal něco tak úžasného postavit pro ženu.

No posuďte sami, že to má cenu ho navštívit aspoň kvůli tomuto příběhu?!

Tento příběh nám převyprávěl Akash, místní pán, který vlastní Jahangir lodge. Velice hodný, rád poradil, ubytoval nás zadarmo v jednom prostém pokoji, za což jsme byli velice vděční, a i když byl velice zaneprázdněný, tak si vždy našel čas si s námi povikládat, udělal nám párkrát i chai tea, což byl ten nejlepší čas, který jsme tu kdy pili a také nám ukázal restauraci, kde jíte na střeše a máte výhled na Taj.

Ale opravdu, jeden den by vám na Agru bohatě stačil, Taj je nejlepší navštívit velice brzy ráno, jako v 6, nebo kolem 4 večer, kdy zapadá slunce, potom se to zavře kvůli bezpečnosti. Dokonce to není v noci ani osvětlené.

Leave a comment